Wende

Ambassadeur van de vrijheid

Wende is Ambassadeur van de Vrijheid en maakte daarom voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met Amnesty International een korte docu over activisten die vastzitten vanwege hun kunstuitingen. Met drie van hen gaat ze in gesprek: de Saudische Manahel, Maykel uit Cuba en de Russische Sasha.

Je kunt nu voor hen in actie komen: teken hier de petitie 

“Met liedjes kan je muren doorbreken, bergen verzetten, troosten, confronteren en inspireren.”

Artiest Wende (45) combineert moeiteloos verschillende muziekstijlen, van pop en elektronisch tot jazz en klassiek. Ze heeft een Edison in bijna elke categorie gewonnen en een Gouden Kalf-nominatie als actrice. Haar laatste album Sterrenlopen werd goed ontvangen op Lowlands, met uitverkochte clubtours en lovende recensies.

Als Ambassadeur van de Vrijheid wil ze uitdragen dat vrijheid een universeel basisrecht zou moeten zijn. “We moeten de mensen vieren die met de grootst mogelijke moed voor die vrijheid hebben gevochten. Ik heb veel gereisd en dat opent je ogen. Maar ook door alles wat je in het nieuws ziet, sta ik er steeds meer bij stil hoe fragiel vrijheid is.” Ze vindt het een eer om zich hiervoor te mogen inzetten in de aanloop naar 5 mei. “Iemand heeft mij een emo-activist genoemd en dat vind ik wel mooi. Ik zing over de zware én vrolijke dingen van het leven. Met liedjes kan je muren doorbreken, bergen verzetten, troosten, confronteren en inspireren.”

Wende heeft het gevoel dat onze enige redding het gevoel van empathie is dat we voor elkaar kunnen opbrengen. Dat is haar boodschap op 5 mei. “Taal is voor mij een middel om dat over te brengen; door te zingen over kwetsbare emoties als verdriet en woede, die ons mens maken. Er worden mensen opgepakt alleen door de dingen die ze zeggen. Wij leven gelukkig in een land waar we vrij zijn om alles te zeggen. Laten we dat koesteren en mensen een stem geven die dat niet kunnen.”

Haar laatste album Sterrenlopen sluit hierop aan en gaat over het gegeven dat we het niet alleen kunnen. “We moeten het samen doen, en dat kan alleen als je naar een ander kijkt en die genoeg vrijheid geeft. Elke stem verdient het om gehoord en gerespecteerd te worden. Soms reageren we te snel op een ander, en luisteren niet echt. Mensen zijn bang als iemand anders iets anders denkt, maar we zijn met 7 miljard mensen die allemaal anders zijn.”

Wende weet al precies welke nummers ze op 5 mei gaat zingen. Nummers die allemaal relevant zijn, zoals Lege Stoelen en Troostzoekers. En Bloed in mijn Bloed over haar sterke oma die ze nooit heeft gekend, maar op wie ze wel lijkt. Haar oma zat met drie kleine kinderen in een Jappenkamp, haar opa in een ander kamp. “En daar zijn ze beschadigd uitgekomen, dat werkt echt generatieslang door. Ik heb nu de ruimte om dingen op te ruimen, dat kon mijn oma niet. Daar was destijds geen tijd voor, het was puur overleven. Zo vond ik het altijd lastig om hulp te vragen – ik moest het zelf doen. Dat komt vast van haar.”

Wende treedt op 5 mei op in Limburg, Gelderland, Amsterdam en Bevrijdingspop Haarlem.