Flemming

Ambassadeur van de vrijheid

FLEMMING is Ambassadeur van de Vrijheid en maakte met medewerking van Wereldmuseum Amsterdam (voorheen Tropenmuseum) een podcast over zijn familiegeschiedenis.

“Mijn Surinaamse opa is naar Nederland gekomen voor de vrijheid.”

Flemming is zeer vereerd om als Ambassadeur van de Vrijheid zijn steentje te mogen bijdragen. “Het is een stip op de horizon voor artiesten.” Hij voelt zich extra verbonden met het thema door zijn Surinaamse opa die naar Nederland kwam voor de vrijheid.

Zanger Flemming Viguurs (27) is geboren en getogen in Den Bosch. Hij is vernoemd naar Freddie Mercury en voorbestemd om artiest te worden. Flemming speelde in grote musicals als Ciske de Rat en Kruimeltje. In 2016 won hij Giels TalentenJacht en trad op op Pinkpop. Na eerdere Engelse successen, stapte hij over op Nederlandstalige muziek.

Toen hij hoorde dat hij ambassadeur mocht zijn, belde Flemming als eerste zijn moeder. “Dit is zo’n typisch bucketlistdingetje, heel vet om de shows langs te gaan in het hele land.” Hij ziet die dag echt als een viering. “Ik probeer onderwerpen niet heel heftig te maken, maar er juist een vrolijke draai aan te geven, dat past bij 5 mei. Ik heb ook liedjes over serieuze onderwerpen, maar het liefst vrolijk ik mensen op. Dat is de reden dat ik muziek maak. Het is heel fijn om te horen dat mensen wat aan mijn liedje hebben als ze bijvoorbeeld liefdesverdriet hebben. Ik probeer ook altijd om iets persoonlijks om te zetten in iets herkenbaars voor anderen.”

Wat betekent vrijheid voor hem? “Met alles wat er nu om ons heen gebeurt in de wereld, mogen we in onze handjes knijpen dat we in een land wonen met zo’n goed systeem en vrede.” Ook het na kunnen jagen van ambities om carrière in de muziek te maken voelt voor Flemming als vrijheid aan. “Ik heb van mijn ouders de vrijheid gekregen om vol voor de muziek kan gaan. Zonder plan B, maar alle focus op plan A. Ze hebben nooit gezegd; kies voor zekerheid, maar juist: doe iets waar je gelukkig van wordt.”

En hij heeft nog een andere persoonlijke band met het thema vrijheid: zijn Surinaamse opa. “Mijn opa is naar Nederland gekomen voor de vrijheid om te kunnen studeren en de vrijheid om zelf de liefde te vinden in plaats van te worden uitgehuwelijkt. Als hij die vrijheid niet had gehad, was ik er niet geweest.” Zijn opa is overleden toen Flemming negen jaar was. Hij herinnert zich nog goed hoe zijn opa in de keuken stond te koken. Voor 5 mei gaat Flemming een podcast maken over zijn opa. “Ik ben heel benieuwd naar die tak van de familie, daar is nog niet veel over bekend dus dat gaan we uitzoeken. Ik ben trots op mijn Surinaamse roots.”

Flemming kijkt uit naar de optredens op Bevrijdingsdag: “Op 5 mei gaan we doen waar wij artiesten goed in zijn en dat is lekker muziek maken en een feestje bouwen! Als mensen vrolijk worden, is mijn missie geslaagd. De kunst is om echt van het moment te genieten en
er volledig bij stil te staan.”

Flemming treedt op 5 mei op in Brabant, Overijssel, Flevoland en het Concert op de Amstel.