Het Verhaal

Het Verhaal

Wat vieren we op 5 mei?

Oorsprong

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft vorm aan herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei. Alle 14 officiële bevrijdingsfestivals worden in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd. Wat er naast de Bevrijdingsfestivals nog meer wordt georganiseerd zie je op:

Website Nationaal Comité 4 en 5 mei

Ambassadeurs van de Vrijheid

Muziek

In 1991 was Hessel de eerste Ambassadeur van de Vrijheid. In een helikopter ging hij langs de Bevrijdingsfestivals in het heel land. Sindsdien zijn tientallen Nederlandse muzikanten en groepen als Ambassadeur door het land getrokken. Zij brengen een speciale muzikale boodschap over vrijheid door het hele land. De Koninklijke Luchtmacht ondersteunt de artiesten door ze met helikopters van festival naar festival te vliegen. Lees hier meer over de ambassadeurs van dit jaar:

Naar ambassadeurs

5 voor 5

Stilstaan

Op 5 mei staan we om 5 minuten voor 5 met bijna 1 miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival worden de bezoekers meegenomen in dit symbolische moment.

Lees meer

Plein van de Vrijheid

Meedoen

Op het Plein van de Vrijheid ontmoet je mensen die zich inzetten voor de vrijheid van ons en die van anderen. Want niet alleen op 5 mei is dit nodig, maar het hele jaar door. En wist je dat jij zelf ook kan bijdragen aan de vrijheid van een ander? Ga op één van de bevrijdingsfestivals naar het Plein van de Vrijheid en bekijk op wat voor manier. Je kunt daar ook kennis maken met de Vrienden van de Vrijheid.

Naar vrienden

Bevrijdingsvuur

Symbool

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 zijn daar de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Lees hier meer over het Bevrijdingsvuur