Snelle

Snelle

“We mogen best iets empathischer zijn”

De carrière van Lars Bos, beter bekend als rapper Snelle, gaat als een speer, zeker nadat hij in 2019 de MTV Best Worldwide Act award won. Zijn nummer Reünie, dat gaat over zijn pestverleden, werd een nummer 1-hit. Vroeger was hij bezoeker van de Bevrijdingsfestivals, nu staat hij er als Ambassadeur van de Vrijheid.

“Natuurlijk vond ik het een hele eer om als ambassadeur te worden gevraagd om de jonge generatie te inspireren, maar ik moest er wel even over denken. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Het gaat best pittig worden, zoveel optredens op één dag. Dat is een behoorlijke belasting voor je stem. Maar de jongens van de band en ik hebben er heel veel zin in.”

Opa

“Bevrijdingsdag was altijd al een van mijn favoriete feestjes. Ik vind het heel tof om op een festival te staan waar ik zelf al jaren heen ga. Het thema vrijheid spreekt mij aan omdat mijn opa de oorlog heeft meegemaakt. Hij vertelt altijd verhalen over de Hongerwinter. Hij was zelf nog maar een kind, maar als de man in huis moest hij uren lopen om aardappelen te halen.

Toen ik op de Herman Brood Academie zat, ben ik gevraagd om een gedicht te schrijven over vrijheid en dat voor te dragen op een podium. Zoiets wil ik nu ook gaan doen. Vrijheid is elkaar in je waarde laten. Dat zit heel hoog bij mij, juist omdat dat vroeger op school bij mij niet gebeurde.

Over pesten gaat mijn liedje Reünie. Mijn boodschap is dat je wel van alles kunt vinden, maar dat je het soms beter voor je kunt houden. Je hebt de vrijheid om alles te zeggen, maar laat de ander zijn wie hij is. We mogen best iets empathischer zijn.”

Balans

“Vrijheid is voor mij ook verbonden met veiligheid. Regels voelen vaak beklemmend, je kunt iedereen vrijlaten met bijvoorbeeld drugs of hard rijden in het verkeer, maar is dat wel veilig? Die balans moeten we niet vergeten.

En vrijheid is liedjes kunnen schrijven waarover ik wil. Ook op het podium voel ik me vrij. Vrijheid is ook in de auto stappen en zomaar ergens heen rijden. Of een vakantie waarin niks gepland is en geen afspraken staan. Die vrijheid heb ik nodig om creatief te zijn.

Een lied dat voor mij voor vrijheid staat is Ren Lenny Ren van Acda en de Munnik. ‘Als je me mist, ren even heel hard met me mee’, zingen ze. Vroeger luisterde ik dat liedje op mijn discman. Ik had net een hut gebouwd en bij dit liedje ging ik, heel theatraal, rennen met mijn armen wijd.”