Kraantje Pappie

Kraantje Pappie

Awareness creëren, misschien zelfs wel mijn publiek aanzetten tot actie.”

Popartiest Kraantje Pappie (1986, Alex van der Zouwen) leek het als puber al “gaaf om in een helikopter te zitten en vijf optredens op één dag te doen”. “Nu besef ik dat het veel meer is dan dat: ik ben een heel jaar Ambassadeur van de Vrijheid en het is een grote eer dat ik ben gekozen. Ik zou in deze functie weleens goed met mijn neus op de feiten willen worden gedrukt, de realiteit zien van wat vluchtelingen of oorlogsslachtoffers meemaken. Ik wil iets gaan zien dat ik nog niet ken en wat ik nog niet eerder ervaren heb. Als mens leer je daar van en ik hoop mijn publiek weer mijn ervaring door te kunnen geven.”

Awareness creëren, misschien zelfs wel zijn publiek aanzetten tot actie, hoopt Kraantje Pappie met zijn ambassadeurschap te bereiken. Zijn grootouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zijn Rotterdamse opa vertelde hem wel over de Hongerwinter. “Hij ondernam voedseltochten voor zijn gezin met andere mannen uit de straat naar boeren ver buiten de stad. Hij was er eigenlijk veel te aardig voor. Dan keek mijn oma na een week uit het raam, zag hem de straat in komen met een kar vol eten, en vervolgens zag ze de voorraad meteen slinken, omdat hij een deel van het moeizaam bij elkaar gehaalde eten ging uitdelen aan gezinnen die aan het begin van de straat woonden en die niks meer hadden.” Kraantje Pappies andere opa is van Molukse origine. Hij werd na de oorlog opgevangen in Westerbork, dat was toen een opvangkamp en woonoord voor Molukkers die KNIL-militair waren geweest. “Mijn opa’s zijn beschermend tegen hun kleinkinderen, we hebben niet veel over hun oorlogservaringen gehoord.”

Vrijheid is …“dat er voor iedereen vrijheid komt naar zijn of haar eigen standaard, dat hoop ik met heel mijn hart. Vrijheid betekent voor mij steeds wat anders: nu is het de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil en dat ik me kan uiten op de manier die ik wil.Social media werken voor mij soms beperkend, dan plaats ik iets maar niet, omdat ik bang ben voor alle reacties. Dan heb ik geen zin in dat gedoe.”

Mijn vrijheidsnummer: Heal the World van Michael Jackson. “Het gebeurt te weinig dat een groot artiest zich zo inzet voor de wereld en zijn platform gebruikt voor die boodschap”.