Roxeanne Hazes

Roxeanne Hazes

“Vrijheid is een voorbeeld kunnen zijn voor anderen”

Zangeres Roxeanne Hazes debuteerde op 11-jarige leeftijd in So You Wanna Be a Popstar? In 2017 verscheen haar debuutalbum In mijn bloed met een vernieuwde sound. De recensies waren lovend. Ze is enorm vereerd dat ze dit jaar als Ambassadeur van de Vrijheid mag optreden: “De Bevrijdingsfestivals zijn de leukste festivals van het jaar”.

“De Tweede Wereldoorlog heeft me altijd gefascineerd. Tijdens geschiedenisles en met mijn vader keek ik oorlogsfilms. Mijn oma was Joods, een groot deel van haar familie is vermoord in de oorlog. Ze was mijn hartsvriendin, op mijn 16e overleed ze. Ik wilde alles over de oorlog weten, maar het maakte me tegelijkertijd ook verdrietig.”

Angsten

“Nu ik zelf moeder ben, krijgen oorlog en vrijheid weer een andere betekenis voor me. Ik ben niet meer alleen, ik ben nu verantwoordelijk voor een kindje en daar komen angsten bij kijken. Kleine en grote angsten; we leven helaas in een wereld waar terreuraanslagen gepleegd worden.

Het ambassadeurschap is echt de klap op de vuurpijl voor mij, de Bevrijdingsfestivals zijn de leukste festivals van het jaar. Ik heb alleen hoogtevrees, dus ik zie wel een beetje op tegen de helikoptervluchten. Het is heel eervol dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gezien wat ik wil uitstralen tijdens mijn shows en op mijn social media-kanalen. Mijn boodschap is dat het belangrijk is om jezelf te zijn en dat we elkaar daarin accepteren.”

Tolerant

“Er zijn meer onderwerpen waar ik me voor wil inzetten. Mijn publiek bestaat voor een groot deel uit LHTBI’ers. We zijn een tolerant land, maar nog lang niet tolerant genoeg. Ik ben vroeger zelf gepest op school, dus ook voor gepeste kinderen wil ik me hard maken. En ik ben tegen het sluiten van de grenzen. Laten we als Nederlanders onze vrijheid niet alleen voor onszelf houden, maar het ook aan anderen geven.

Het afgelopen jaar heb ik geleerd me kwetsbaar op te stellen. Hardop tegen mijn publiek zeggen dat het even niet goed met me gaat, geeft mij een vrij gevoel. Ik hoef me niet groter voor te doen dan ik ben en dat is heel prettig. Ik laat zien waar ik nu sta, daar haal ik positieve energie uit. Vrijheid is een voorbeeld kunnen zijn voor anderen, en dat niemand me kan dwingen om van mijn plan af te wijken.

Een liedje dat voor mij voor vrijheid staat is We’ll Meet Again van Vera Lynn. Dat zong ik al voor mijn zoontje toen hij nog in mijn buik zat en nu zing ik het elke avond als slaapliedje. Het is een hartverscheurende tekst over het vertrek van soldaten naar het front, maar de tekst is ook heel positief; we zien elkaar weer terug. Een prachtig lied.”