Samenwerking Nationaal Comité en World Press Photo

Samenwerking Nationaal Comité en World Press Photo

Gepost door: Bevrijdingsfestivals

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en World Press Photo gaan de komende drie jaar inhoudelijk met elkaar samenwerken. Dit jaar komt de samenwerking tot uiting via het project ‘Vrijheid verbeeldt!’, een fotoproject in het kader van het Jaar van verzet.

Verzet is het jaarthema voor de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei. Ook op de 14 bevrijdingsfestivals wordt invulling gegeven aan dit thema. ‘Vrijheid verbeeldt!’ is een fotoproject waarin de verhalen achter vijf historisch iconische beelden van verzet, op aansprekende wijze in animaties worden uitgelegd. De animaties zijn op 5 mei te zien op de 14 bevrijdingsfestivals in het land en hieronder.

Vrijheid verbeeldt!

Samenwerking rondom het thema vrijheid is volgens Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei essentieel. ‘Als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei probeer ik de dialoog te stimuleren tussen heel verschillende groepen mensen over vraagstukken van oorlog en vrede, over het belang van onze democratie en de rechtstaat, over vrijheid.’ Het project ‘Vrijheid verbeeldt!’ toont de verhalen achter de foto’s de eerste zwarte leerlingvan Douglas Martin uit 1957, conflict in Noord-Ierlandvan Hanns-Jörg Anders (1969), de mens en het staalvan Charlie Cole (1989), protest tegen terrorismein Parijs van Corentin Fohlen (2015) en statement tegen ongelijkheidvan Jonathan Bachman (2016).

Naast bezoekers te informeren dat vrijheden niet vanzelfsprekend zijn, opkomen voor rechten universeel is en van alle tijden is, en de redenen om in verzet te komen wederkerig blijven. Is het doel bezoekers zelf te laten verbeelden wat vrijheid voor hen betekent, en of men zich kan voorstellen daarvoor in verzet te komen. Lars Boering, managing director World Press Photo: ‘World Press Photo staat pal voor een vrije pers en vrijheid van meningsuiting. Wereldwijd toont zij middels tentoonstellingen, workshops en andere evenementen de verhalen die er toe doen. Een vrije en onafhankelijke journalistiek vormt de basis onder onze democratie en vrijheden.’