Ronnie Flex

Ronnie Flex

Ronnie Flex werd bij het grote publiek bekend van de hits, Drank & Drugs en Blijf bij mij. Hij speelde samen met Deuxperience, een live band die gevormd wordt door een kunstenaarscollectief, op het Bevrijdingsfestival in Gelderland, Flevoland, Groningen, Drenthe en Friesland.

‘Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en onvrijheid komt echt uit mijzelf’

Voor de Tweede Wereldoorlog heb ik mij altijd al geïnteresseerd. Ik heb er veel over gelezen en veel films over gezien. Het voelt voor mij dan ook logisch om nu Ambassadeur van de Vrijheid te zijn.

Anne Frank

Ik was een jaar of zeven toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de geschiedenis van de oorlog. Een vriendje had allemaal bekers en mokken met afbeeldingen van D-Day. Hij vertelde erover en dat vond ik meteen boeiend. Het is verbazingwekkend hoe groot het slagveld daar was. Later kocht ik een boek met verschillende dagboeken van mensen uit de oorlog, waaronder dat van Anne Frank.

Niet cool

Dit is misschien een kant van mij die niet veel mensen kennen, maar als de kans zich voordoet, probeer ik me te profileren zoals nu. Ik probeer tijdens optredens soms ook iets te zeggen over vrijheid, maar het is best moeilijk om dat aan te kaarten. Ik heb altijd het gevoel dat niet iedereen erin geïnteresseerd is. Misschien gek om te zeggen, maar ik denk dat het onderwerp niet cool is. Toch ga ik proberen er op 5 mei ook iets over te zeggen.

Slavernij

Mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en onvrijheid komt echt uit mijzelf, via mijn eigen familie kreeg ik er niet zo veel over mee. Mijn vader is Moluks, mijn moeder Surinaams. Daardoor ben ik ook geïnteresseerd in de geschiedenis van de slavernij. Dat is een verhaal waar mensen nóg minder van weten. Maar ik vind het een belangrijke geschiedenis; de slaven zijn mensen waar ik van afstam.”