Lucas & Steve

Lucas & Steve

“Vrijheid is de muziek kunnen maken die wij willen”

Lucas de Wert en Steven Jansen, beiden uit Maastricht, werken sinds 2010 samen. Behalve in Nederland, zijn ze mega-populair in Azië – met name in Japan – en staan ze op podia in de Verenigde Staten, India en Zuid-Amerika. Bekende nummers zijn Up Till DawnWhere Have You Gone en hun laatste track Perfect.

Lucas de Wert: “Het is ontzettend eervol dat we gevraagd zijn voor het ambassadeurschap. We krijgen de kans om niet alleen muzikaal iets bij te dragen; we kunnen ook laten zien dat we ergens voor staan.”

Steven Jansen: “Voor de meeste van onze Nederlandse fans is vrijheid heel normaal. Zij zijn in een land geboren waar alles oké is en vinden dat vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Als Ambassadeurs van de Vrijheid willen wij die boodschap overbrengen.”

Lucas: ”Onze fanbase bestaat uit veel jonge mensen. Zij hebben waarschijnlijk niemand meer in de familie die de oorlog heeft meegemaakt. Het is mooi als wij ze eraan kunnen herinneren hoe hard er voor onze vrijheid is gevochten.”

Steven: “Toen ik aan een van mijn oma’s vertelde dat ik Ambassadeur van de Vrijheid was geworden, maakte dat veel bij haar los. Ze is trots als ik haar vertel dat ik op de mainstage van Tomorrowland sta, maar dat ik als ambassadeur het verhaal doorgeef over wat haar generatie is overkomen, raakt haar echt.”

Keuze

Lucas: “Mijn oma vertelde dat er in haar klas twee Joodse meisjes zaten die vlak voor de bevrijding verraden en gedeporteerd werden. De verrader is na de bevrijding gelyncht. Mijn eerste gedachte was: terecht. Maar later dacht ik: je speelt wel voor eigen rechter. Dat wij zo’n keuze niet hoeven te maken, is vrijheid.”

Steven: “Vrijheid is ook dat wij de muziek kunnen maken die wij willen. Wij komen in landen waar het niet vanzelfsprekend is dat je voor je twaalfde verjaardag een laptop krijgt, een muziekprogrammaatje downloadt en van muziek maken je beroep maakt. In India of Zuid-Amerika sparen mensen soms een jaar voor een ticket en moeten ze dagen reizen naar een festival.”

Lucas: “Wij kunnen zijn wie we willen zijn, ook dat is vrijheid. Onze ouders hebben er bij ons ingehamerd te doen wat we leuk vinden. Dat doen ze zelf ook. Na de middelbare school ben ik gaan studeren, maar ik wist dat ik uiteindelijk de muziek in wilde. Op mijn vijftiende ben ik met Steven gaan samenwerken. Dat ging als een raket. Thuis zeiden ze: ‘Als je denkt dat dit het moment is om de muziek in te gaan, ga er dan voor.’”

Steven: “We hebben de kans om op jonge leeftijd muziek te maken met beide handen aangegrepen. Daardoor doen we nu doen wat we doen. Dat willen wij overbrengen op onze doelgroep: in Nederland heb je de kans om iets van je leven te maken; maak daar gebruik van.”