Kris Kross Amsterdam

Kris Kross Amsterdam

“Censuur is een enorme onvrijheid”

Kris Kross Amsterdam werd in 2011 opgericht door de broers Sander en Jordy Huisman. In 2014 sloot Yuki Kempees zich bij hen aan. 

Yuki Kempees: “We vinden het een hele grote eer dat we gevraagd zijn om dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid te zijn. Vorig jaar stond Maan op de Bevrijdingsfestivals en wij hadden toen net een nummer met haar gemaakt, Hij is van mij. We hebben toen al kunnen kijken hoe zij de rol van ambassadeur invulde en dat deed ze super nice. Toen zeiden we al tegen elkaar: ‘Hoe tof zou het zijn als wij daar ooit mogen staan?’ En nu is het zo ver.”

Sander Huisman: “Dit is heel vet. Nadat die vraag kwam, hebben we met elkaar besproken wat vrijheid nou betekende. De opa van Jordi en mij moest vlak na de oorlog als dienstplichtig militair naar Indonesië, terwijl de opa van Yuki van Indonesië naar Nederland is gekomen.”

Jordy Huisman: “De dienstplicht vind ik een goed voorbeeld van onvrijheid, trouwens. In die tijd werden jongens verplicht om te gaan vechten, terwijl lang niet iedereen daar goed in is of daar zin in heeft.”

Serieuzere boodschap

Yuki: “Vrijheid gaat niet alleen maar over oorlog. Het is wel breder. Dat we leven zonder censuur, bijvoorbeeld. In Nederland mag je luisteren wat je wilt en de muziek maken die je zelf vet vindt. Wij reizen veel en in andere landen komen we toch wel vaak onvrijheid tegen. In China bijvoorbeeld is WhatsApp verboden. Ik wilde mijn ouders even appen dat we daar geland waren. Kon niet! Het werkte gewoon niet.”

Sander: “Als we in Azië optreden, mogen we niet crowdsurfen en het publiek mag niet springen. Onze nummers bevatten best wel schunnige teksten; die worden in Amerika allemaal weggepiept. Voor onze eerste hit Sex hadden we een low budget-videoclip gemaakt die best wel expliciet was. Die kreeg miljoenen views, maar voor de Amerikaanse markt moest er een nieuwe komen. Toen bleek dat er in gezoend werd, moest er een leeftijdsbegrenzer op. Die censuur is een enorme onvrijheid.”

Jordy: “Op 5 mei staat onze muziek centraal. We gaan feesten, daar zijn we goed in. Maar die dag gebruiken we onze muziek ook om een serieuzere boodschap mee te geven.”

Yuki: “En we gaan de militairen die ons die dag met de helikopter overal naar toe brengen, in het zonnetje zetten. Zij maken het mogelijk dat Nederland vrij blijft en dat wij dit leven kunnen blijven leiden.”