Jonna Fraser

Jonna Fraser

“Mijn vrijheid is niet per se de vrijheid van een ander”

Hij groeide zelf op in vrijheid, maar voor rapper Jonna Fraser is het begrip bij lange na niet vanzelfsprekend. Zijn voorouders werden tot slaaf gemaakt in Suriname, en de verhalen hierover kreeg hij mee van zijn moeder. “Hoewel ze zelf nog niet was geboren in die tijd, heeft ze me er veel over geleerd. Het heeft mij laten zien dat je vrijheid niet in een paar zinnen kunt vatten. De onafhankelijkheid van Suriname, het afschaffen van de slavernij – dat draagt voor mij persoonlijk allemaal bij aan vrijheid. Maar vrijheid zit misschien nog meer in het welzijn en de gezondheid van de mensen om je heen. Wat heb je eraan om zelf vrij te zijn, als je familie en vrienden dat niet zijn?”

De veelzijdige Jonna Fraser zingt en rapt al jaren, maar brak in 2015 definitief door als onderdeel van rapcollectief New Wave. Het collectief werd in dat jaar bekroond met de Popprijs – het betekende een springplank voor Jonna’s muzikale carrière. Dit jaar is hij een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid, en heeft hij een sterk idee over hoe hij dat ambassadeurschap wil invullen.

“Vrijheid zit van binnen, maar is voor iedereen anders. Mijn vrijheid is niet per se de vrijheid van een ander. Wat ik wil uitdragen, is dat het niet alleen om mijn perspectief gaat. We hebben meerdere meningen nodig om tot een conclusie te komen.”

In plaats van zelf het podium te pakken, heeft Jonna bedacht het als ambassadeur juist aan anderen weg te geven. Hij gaat een documentaire maken waarin hij in gesprek zal gaan met bekende en minder bekende personen over wat vrijheid voor hén betekent. “Het idee ontstond toen we met een aantal mensen een avond gingen chillen en gedachten uitwisselden over wat we dit jaar kunnen doen om vrijheid uit te dragen. Want een groot optreden op een festival, dat zit er natuurlijk niet in. We waren aan het brainstormen over vrijheid en dachten ineens: dit moeten we eigenlijk gaan doen. Gewoon met mensen in gesprek gaan.”

Want, zegt Jonna, begrip voor elkaar kan alleen bereikt worden als we naar elkaar luisteren. En dat kunnen we alleen als er vrijheid heerst. “En dus moeten we allemaal ons beste beentje voorzetten. Voor mij betekent het dat ik mij van mijn beste kant wil laten zien. Een positief voorbeeld wil zijn – voor vrienden, voor familie, maar ook voor mensen die ik niet goed ken. Ik hoop dat we, door naar elkaar te luisteren, elkaar kunnen inspireren.”