Fresku

Fresku

“Laten we juist kijken waar we elkaar wél kunnen vinden”

Fresku vindt het een grote eer dat hij dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid is. Het thema vrijheid is heel belangrijk voor hem: “Vrijheid is alles voor ons, we moeten niet vergeten hoe fragiel en waardevol dat is.” Het voordeel van rapmuziek, legt Fresku uit, is dat je minimaal 32 zinnen hebt om je boodschap in kwijt te kunnen. Veel meer dan bij een gewoon liedje. “Niks is fijner dan schrijven, het werkt therapeutisch om mijn gedachten op een rij te zetten. Ik wil zo eerlijk mogelijk zijn, ik kijk niet weg van leed.” In zijn optredens geeft hij zichzelf helemaal. Qua muziek is hij op en top voorbereid. Wat verder ontstaat op het podium laat hij graag aan het toeval over. “Dan ben ik op mijn sterkst, ik vertrouw erop dat het goed komt.”

“Ik kan me helemaal vinden in het thema van 5 mei: elkaar aankijken, zonder oordelen. Iedereen heeft tegenwoordig gelijk een mening; het voelt alsof je kleur moet bekennen, er is geen ruimte voor nuance. Laten we juist kijken waar we elkaar wél kunnen vinden.”

Fresku heeft drie kinderen, de oudste is bijna 12 jaar. “Ik probeer ze een moreel kompas te laten zien. Maar ik geef ze de vrijheid om zelf hun mening te vormen.” Hij is zelf Antilliaans en moslim. “Ik vertel mijn kinderen over mijn geloof, maar laat ze helemaal vrij. Ik heb ook Joodse roots van mijn moederskant en mijn vader is christelijk. Ik geef mijn kinderen alle opties mee.” Dat vond hij ook het mooie aan zijn eigen opvoeding. “Mijn moeder gaf mij totale vrijheid om te zijn wie ik wilde zijn. Ik wilde de muziek in en dan zei ze ‘Als dat je ding is, ga je gang’. Dit probeer ik ook door te geven aan mijn kinderen. En ik hou ze voor: het leven gaat met vallen en opstaan, vallen is net zo belangrijk als opstaan.”

De rapper heeft het kunnen optreden gemist en is blij dat het weer mag, met als hoogtepunt 5 mei. “De helikopter wordt nog wat, ik heb hoogtevrees, maar hier zeg je geen nee tegen. Dit soort spannende momenten zijn later juist waar je aan terugdenkt, van: wow, dat heb ik gedaan!”


Fresku is rapper, acteur en cabaratier. Hij bracht eind 2008 het nummer ‘Brief aan Kees’ uit, wat hem in 2009 een contract opleverde bij Top Notch. In 2010 verscheen zijn debuutalbum FRESKU, waarop in 2012 het album Maskerade volgde. Beide albums werden verkozen tot beste album bij de State Awards. In 2016 debuteerde hij als cabaretier in zijn one-man show Welkom bij de Fresku Show.

Fresku trad op 5 mei op in Utrecht, Den Haag en Amsterdam.