Donnie

Donnie

“Heb voor iedereen respect en voel je niet beter dan een ander”

Rapper Donnie kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan als Ambassadeur van de Vrijheid en staat helemaal achter de boodschap van 5 mei. “Voor mij is vrijheid dat je mag gaan en staan waar je wil en zijn wie je wil zijn.”

Donnie kreeg vroeger thuis van zijn oma en op school de verhalen mee uit de Tweede Wereldoorlog. “Dat is heel erg en we hopen dat we dat nooit meer mee hoeven te maken. Als je nu kijkt naar de beelden uit Oekraïne, dat is hartverscheurend wat daar gebeurt. Het maakt duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.” Donnie volgt de ontwikkelingen op de voet en vindt de situatie heel beangstigend. “Sinds ik vader ben, leef ik veel bewuster en kijk ik meer naar het nieuws.” 

In zijn rapteksten houdt Donnie het lichtvoetig. “Er gebeurt al zoveel naars. Ik hoop dat als mensen naar mijn muziek luisteren, ze plezier hebben, dat ik voor een lach kan zorgen.” Op 5 mei wil hij benadrukken dat iedereen gelijk is. “Heb voor iedereen respect en voel je niet beter dan een ander. Zorg dat je met iedereen door een deur kan.” Dit heeft hij van huis uit meegekregen en zal hij nu zelf ook aan zijn kinderen meegeven. En ook de boodschap: “Zoek altijd naar een oplossing, door met elkaar te praten.”

Een andere les uit zijn eigen jeugd is: denk niet in beperkingen. Donnie stottert en kreeg daar op school opmerkingen over. “Als ik een spreekbeurt moest geven, deed ik er 15 minuten over in plaats van 10 zoals de andere leerlingen. Maar ik deed het altijd wel. Ik heb er veel van geleerd.” Toen hij op zijn vijfde rap ontdekte, kwam hij erachter dat als hij rijmt en zingt, het stotteren verdwijnt. Via social media hoort hij van andere stotteraars dat hij ze inspireert. 

Naast rap is koken een grote passie van Donnie. Hij heeft zelfs de hotelschool afgerond naast het rappen. Toen zijn carrière als rapper een vlucht nam, bleef er niet veel tijd meer over om te koken. Sinds zijn tv-programma Donnie aan de kook kan hij weer beide passies combineren. In zijn voorbereiding op 5 mei is Donnie van plan om te koken met mensen met een bijzonder verhaal over vrijheid. “Dat is ontspannen, iedereen houdt van lekker eten. Eten brengt mensen samen en je hebt de beste gesprekken als je samen eet.” Kijkt hij uit naar 5 mei? Ja, maar met gemengde gevoelens: “Die helikopter is nog een ding, ik heb vliegangst. Maar ik zet me er wel overheen, ik heb gehoord hoe vet die ervaring is.”


Rapper Donnie verrast steeds weer met zijn hersenspinsels en gedaantewisselingen waarbij hij zijn extravagante mode smaak niet onder stoelen of banken steekt. In korte tijd wist hij zichzelf te verheffen tot een cultfiguur en zette hij al verschillende festivals en clubzalen op z’n kop. Ook weet hij zijn publiek telkens weer te verrassen met nieuwe tracks en samenwerkingen met o.a. Frans Bauer, Frans Duijts en René Froger en recent Willie Wartaal, Vjèze Fur en Mart Hoogkamer. Zo is hij langzaam maar zeker doorgedrongen tot de top van Nederlandse live acts.

Donnie trad op 5 mei op in Overijssel, Groningen, Gelderland en Brabant.