De Staat

De Staat

‘Vrijheid zit in het DNA van De Staat’

De Staat is een van de populairste rockbands van Nederland. De Nijmeegse formatie bestaat uit Torre Florim (zang) , Jop van Summeren (bas), Rocco Hueting (synthesizers), Vedran Mirčetić (gitaar) en Tim van Delft (drums). De band heeft inmiddels vijf studioalbums en één live album op zijn naam staan. De plaat O werd door zowel 3FM als 3voor12 (VPRO) uitgeroepen tot album van het jaar.

Rocco: “De herdenking op 4 mei was altijd bijzonder voor mij. In Nijmegen gingen we ieder jaar naar het standbeeld van verzetsstrijder Jan van Hoof. Hij was in mijn ogen een soort mythisch figuur. Hij zou er eigenhandig voor gezorgd hebben dat de Duitsers de Waalbrug niet konden opblazen door de kabels van de springladingen door te knippen. Het standbeeld stond op zo’n tien minuten lopen van mijn ouderlijk huis. Dus elk jaar was de wandeling er naartoe een ritueel.”

Tim: “We hebben allemaal onze eigen connectie met de oorlog. Zo hebben mijn opa en oma ondergedoken gezeten omdat ze niet voor de Duitsers wilden werken. En bijvoorbeeld de opa van Torre had een carrosseriebedrijf en spoot auto’s over voor het verzet. Vrijheid had voor de vorige generaties zo’n andere lading. Dat krijg je – in mijn geval – ook echt mee.”

Torre: “Misschien is de herdenking ook zo mooi, omdat je er niet omheen kunt. Alles is dan stil, zeker in Nijmegen. Je móet wel stilstaan bij vrijheid. Maar voor ons als band is het nog belangrijker. Vrijheid zit in het DNA van De Staat. Zeker omdat Vedran gevlucht is voor de oorlog in zijn land.”

Vedran: “Oorspronkelijk kom ik uit Vinkovci, een stad in het oosten van Kroatië. Toen ik twaalf jaar was, zijn we de oorlog ontvlucht en naar Nederland gekomen. We kwamen in het weekend aan in de Achterhoek en twee dagen later zat ik al op een Nederlandse school. De ontvangst was zo warm. We voelden ons echt welkom. Als ik dan zie hoe er nu met vluchtelingen wordt omgegaan. Al die angst. En zeker met het opkomend populisme. Daarom willen we ook ambassadeurs zijn. We vinden het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Vrijheid is ons zo dierbaar.”

Torre: “Veel van mijn teksten gaan in essentie over vrijheid: in persoonlijke zin, maar ook in maatschappelijk opzicht. Elkaar de ruimte geven, dat is wat mij betreft belangrijk, zo niet essentieel voor een fijn leven.”

Tim: “Ik denk ook dat je vrijheid moet zien als tegenhanger van angst. 5 mei staat dan ook symbool voor de dag dat de oorlog uit ons land ging. En dat moeten we beseffen en blijven nastreven: dat we nu in een land leven waar je niet hoeft te vrezen voor je bestaan.”