5 voor 5

12 april 2016

Op 5 mei staan we om 5 minuten voor 5 met bijna 1 miljoen  Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival worden de bezoekers meegenomen in dit symbolische moment. 

De actualiteit laat zien dat dit belangrijker is dan ooit tevoren. 
Doe daarom mee en stuur een selfie naar 06 14195555 en laat je zien dat jij de vrijheid deelt.

Op 5 mei zie je jou selfie op de schermen tijdens het 5 voor 5 moment.

Programma 5 voor 5 moment

Op 5 mei vieren we in heel Nederland de vrijheid tijdens het 5 voor 5 moment

  • Het 5 voor 5 moment begint op alle bevrijdingsfestivals tegelijk met een video-oproep door Typhoon: “Geef de vrijheid door!”.

  • Iedereen kan tot en met 5 mei een selfie insturen om te laten zien dat je de vrijheid wilt delen. Tijdens het 5 voor 5 moment zijn deze selfies te zien.

  • In de tweede wereldoorlog gaven mensen de vrijheid door met een morsecode. Op 5 mei klappen alle festivalbezoekers het ritme van de code: de v van vrijheid. Dat is drie keer kort en 1 keer lang.

  • Op de schermen zingt Typhoon het 1e refrein van 'Iedereen is van de wereld' van The Scene afgewisseld met selfies van festivalbezoekers.

  • Introductie podiumgast

    Op alle bevrijdingsfestivals spreekt vervolgens live een vluchteling die via onze partners Vluchtelingenwerk Nederland of UAF is gevraagd om zijn verhaal over vrijheid te vertellen.

  • Om precies 10 seconden voor 17.00 uur telt de presentator samen met publiek af en roept daarbij het woord vrijheid: 10 VRIJHEID! 9 VRIJHEID! 8 VRIJHEID! Etc.

  • Het festivalpubliek geven grote wereldbollen aan elkaar door.

Impressie van het 5 voor 5 moment op Bevrijdingspop Haarlem: 

Logo Nationaal Comité 4 en 5 mei

Deel deze pagina