Documentaires

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft samen met de Ambassadeurs mini-documentaires gemaakt. Hierin worden ze gevolgd en geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent.

2017

De Staat

De Staat bezocht Vinkovci, een stad in het oosten van Kroatië, waar de gitarist van de band Vedran Mirčetić is geboren. Op zijn 12e kwam hij met zijn familie naar Nederland om de oorlog te ontvluchten. Torre Florim, zanger van De Staat: “Vrijheid zit in het DNA van De Staat. Zeker omdat Vedran gevlucht is voor de oorlog in zijn land.” Vedran: “De ontvangst in Nederland was zo warm. We voelden ons echt welkom. Als ik dan zie hoe er nu met vluchtelingen wordt omgegaan. Al die angst. En zeker met het opkomend populisme. Daarom willen we ambassadeurs zijn. We vinden het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Vrijheid is ons zo dierbaar.” 

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig onderzocht hoe vrij je in Nederland bent als je niks hebt of alleen maar materie nastreeft.

Frank en Jacqueline

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft 3FM DJ Frank van der Lende gevraagd op de Bevrijdingsfestivals het verhaal van zijn oma Jacqueline Turfkruyer te vertellen. Op zijn tour vraagt Frank ook aandacht voor 3FM Talents die optreden op diverse Bevrijdingsfestivals. Frank bezoekt de festivals met de helikopter van het Defensie Helikopter Commando..

2016

Kovacs

Kovacs bezocht het Anne Frank Huis en concentratiekamp Bergen-Belsen. 

Nielson

Nielson bezocht het Parijse Bataclan en het monument op de Place de la République.

Sunnery James & Ryan Marciano

Sunnery James & Ryan Marciano liepen een dag mee met de Stichting Bootvluchteling op de stranden van Lesbos.

Logo Nationaal Comité 4 en 5 mei

Deel deze pagina